Facebook
Bratislava žije jazykmi!
28-29. septembra 2018 – Ekonomická univerzita v Bratislave

Kultúrny program

Presný harmonogram festivalu (zadelenie času a miesnosti) nájdete tu.

Suvereno – Sloboda Umenie Vedomie Energia

Sobota, 16:00

Pod akronymom tohto slovenského repera sa skrývajú symboly ako Sloboda, Umenie, Vedomie, Energia, ale tiež slovo „suverenita“ – nezávislosť, zvrchovanosť, nespútanosť ako kľúčová črta v jeho tvorbe a v živote.

S.U.V.E. je teda viac než hudba. Je to životný príbeh, skúsenosti a premena človeka, ktorý sa snaží ísť dobrým príkladom pre mladých ľudí a pozdvihnúť ich prirodzený potenciál. Okrem hudobnej tvorby je to rôzna edukatívna a osvetová činnosť formou besied, prednášok a diskusií, podpora charitatívnych a environmentálnych projektov, cestovateľské aktivity, ale tiež motivačné výchovné koncerty na školách. Rovnako je autorom knižného diela Premena s podtitulom „Mením seba – mením svet“. Ten vyšiel na záver roka 2015 s mimoriadne pozitívnymi ohlasmi.

„Pri zmene spoločnosti treba začať pracovať s mládežou. Rád by som u mladých prebudil ich prirodzený potenciál a nasmeroval ich k zdravým hodnotám.“ vysvetľuje Suve. Festival sa rozhodol podporiť 30-minútovým vystúpením, a to bez nároku na honorár.


JoMo

Piatok, 17:00

JoMo (tj. Jean-Marc Leclercq) je francúzsky spevák a esperantista. Pochádza z Lyonu, momentálne žije v Toulouse. V minulosti bol spevákom skupiny Les Rosemary’s Babies (Rosemáriine bábätká).

Vykazuje badateľný vývoj k jazykovej rôznorodosti pomocou hudby. Má repertoár tradičných a rockových piesní v 22 jazykoch, medzi nimi aj v esperante (v tomto jazyku vydal aj niekoľko CD a je jedných z najznámejších esperantských hudobníkov celosvetovo). Vďaka tomu bol v roku 2000 zapísaný do Guinessovej knihy rekordov za najviacjazyčný koncert (22 piesní v 22 jazykoch).

Počas LingvaFestu vás roztancuje a uvedie do varu svojimi viacjazyčnými piesňami plnými radosti a energie – a možno dokonca prelomí svoj doterajší Guinessov rekord a skúsi zaspievať v 23 jazykoch! ☺


KaFe Band

Sobota, 17:00

Sobotným vyvrcholením kultúrneho programu bude koncert o 17:00 skupiny KaFe Band – Krásne piesne mnohých žánrov, aj na texty svojho otca Ľubomíra Feldeka, spieva Katarína Feldeková – slovenská speváčka s originálnym prejavom a veľmi príjemným hlasom, vystupuje s kapelou KaFe Band – Katarina Feldek Band, ktorú tvoria špičkoví hudobníci. Repertoár tvorí šansón, najmä klasický šansón. Okrem toho si od Katky môžete vypočuť jazz, blues a muzikálové piesne. Na LingvaFeste zaznejú od nich skladby v šiestich jazykoch! Už sa nevieme dočkať ☺. Malá ukážka:


Steve Lin (Pišta Linovecký)

Piatok aj sobota, čas bude upresnený

Poznáte jeho známu úpravu skladby Mandolína? Stala sa pred časom hitom na internete:

Pišta má ale v repertoári viac zaujímavých pesničiek – aj v slovenčine, ale aj v iných jazykoch (angličtina, čínština, španielčina). Viaceré z nich nám zahrá na LingvaFeste! Dovtedy mu „lajknite jeho fanpejdž na Fejsbúku“.
A takto sa Pišta predstavuje sám na svojom Facebooku (a ide mu to teda omnoho lepšie ako nám mnohým po čínsky ☺):

Dobry deň. Som Pišta Linovecký. Žijem na Slovensku od Septemberu 2016. Takže, moja Slovenčina asi nie je fakt ty brďo dobre teraz. Dúfam to je v poriadku pre vás ☺

Opustil som svoju prácu pretože ty kokos mám len rád hrať gitara a robiť video, chcem sa živiť len tým. Vitajte napíšte mi ak

  • Máte nejakú predstavu o spolupráci (Promo video pre produkt/ Hudoný výkon )
  • Chceli by ste sa naučiť Čínsky
  • Chceli by ste organizovať cestovanie na Taiwanu (Pracoval som ako turistický sprievodca na plný úväzok po 2,5 rokoch)
  • Potrebujete Čínsky preklad
  • Chceli by ste si dať kávu alebo poldéci so mnou ☺

Veľa dikičko!


Zdeněk Hladík: Jazyk hudby
Koncert (společný rozhovor etnických hudebních nástrojů)

Učil i studoval hudbu v Evropě, Austrálii a v Indii. Prošel celou řadou žánrů, od prvních kroků ve folku přes klasickou hudbu, country, jazz, rock, pop až zpět k základním kořenům hudby. Nyní se věnuje hudbě východních směrů. Je jedním z mála evropských sitáristů a s tímto nástrojem koncertuje. Spolupracuje s mnoha organizacemi jako muzikant, učitel i muzikoterapeut.


TED kino o jazykoch

Piatok, sobota, 10:00-16:00

TED je svetoznáma konferencia prednášok o myšlienkach hodných šírenia z oblasti technológie, zábavy a dizajnu. Videá z konferencie si môžete zadarmo pozrieť na stránke TED.com. V miestnosti TED KINO nájdete výber prednášok na našu obľúbenú tému: jazyky.

Prednášky sa budú v TED KINE premietať celý deň od 10:00. Začiatok je vždy v párnu hodinu, pričom celé pásmo trvá takmer dve hodiny.


Výstava víťazných prác súťaže: Indické bájky očami slovenských detí

Piatok, sobota, 9:00-18:00

O.Z. Spoločnosť Slovensko-indického priateľstva, s podporou Indického Veľvyslanectva v Slovenskej republike organizujú 4. ročník tejto súťaže pre vekové kategórie: 3 – 6 rokov; 6 – 11 rokov.

Z výtvarných prác bude zrealizovaná výstava na akcii LingvaFest’ za účasti autorov a autoriek kresieb a Indického veľvyslanectva. Ocenené výtvarné práce budú použité v záverečnej publikácii. Odovzdávanie cien sa uskutoční 28. septembra 2018, počas otvorenia festivalu LingvaFest’ 2018.

Podrobnejší popis k sútaži nájdete tu.